
Grovboller med æble og ingefær
De her grovboller med æble og ingefær er simpelthen blevet en af mine allermest fortrukne! Der er så mange sunde og fordelagtige ting ved dem, der er alt for gode til at lade passere. De er bløde og saftige indeni og indeholder en masse smæksunde og nogle også antiinflammatoriske lækkerier. Her taler jeg både om græskarkernerne, æblerne, olivenolien og ingefæren. Jeg har selv flere autoimmune sygdomme, der har godt af antiinflammatorisk kost, så for mig er disse boller bare herlige! Helt antiinflammatoriske er de dog ikke da hverken hvedemel eller havregryn understøtter den antiinflammatoriske kost.
Ud over at en del af ingredienserne er sunde, så smager de altså bare super godt i boller! I stedet for smagsneutrale grovboller, som også kan have en charme, så har de her boller lige det twist, der gør smagsoplevelsen lidt sjovere. Der er lige akkurat nok ingefær og æble i, til at man kan ane det, men ikke nok til, at det kommer til at overdøve smagen af nybagt brød. Og så smager de kanon godt med en skive ost eller en klat hjemmelavet marmelade på. Prøv evt. denne lækre brombærmarmdelade med portvin, som prikken over i’et til et fantastisk morgenmadsbord!
Sunde grovboller med æble og ingefær

Ingredienser
- 30 g gær
- 1,5 dl A38 eller anden neutral yoghurt
- 5 dl lunken vand
- 2 tsk salt
- 1,5 tsk akaciehonning
- 300 g hvedemel
- 150 g havregryn
- 400 g grahamsmel eller anden grov meltype såsom speltmel
- 3 spsk olivenolie
- 1,5 dl kerner (her har jeg brugt græskarkerner, men man kan sagtens blande)
- 2 æbler
- 2,5 tsk revet ingefær
- 1 æg til pensling
Instruktioner
- Opløs gæren i det lunke vand og tilsæt A38, honning og 2 af de 3 spiseskefulde olivenolie.
- Vent endelig med at tilsætte saltet, og kom det i stedet i sammen med melet og de andre tørre ingredienser. Salten dræber nemlig gæren, hvis den får lov at komme i før melet.
- Riv nu æblet og ingefæren og kom det i.
- Tilsæt hvedemel, salt, havregryn, grahamsmel og kerner.
- Rør dejen i en røremaskine på medium hastighed i 15 minutter. Du kan også ælte dejen ved håndkraft, men det kræver en del mere udholdenhed og fysisk arbejde. Jeg valgte den nemme metode, som også er den, jeg synes er mest effektiv for bollernes konsistens.
- Dejen skal ikke være fast. Den skal helst være til den våde og klistrede side.
- Hæld dejen over i en skål smurt med 1 spsk olivenolie. Så glider dejen lettere ud af skålen.
- Nu skal dejen hæve med et klæde over ved stuetemperatur i 1,5 time.
- Drys lidt mel på bordet og hæld så dejen ud på bordet. Del nu dejen i 12 ligestore stykker, læg dem på bagepladen. Nu skal bollerne efterhæve i 30 minutter.
- Mens de efterhæver tændes ovnen 220°C.
- Efter efterhævning pensles bollerne med sammenpisket æg- bare en smule. Drys tilsidst med græskarkerner og bag dem i 15-17 minutter.
- VOILA- NU HAR DU NOGLE LÆKRE SAFTIGE GROVBOLLER!


Du vil muligvis også synes om

Sprøde krydrede rispapirschips- Lækre og meget nemme
juli 22, 2019
Rabarber-jordbærmarmelade med chili- den skønneste sommermarmelade!
maj 16, 2020
4 kommentarer
Michelle
Hvor mange kcal er der i?
Katrine
Jeg må faktisk desværre bede dig svar skyldig der Michelle! Jeg udregner som regel ikke kalorietallet i de opskrifter jeg laver, da jeg som oftest i de sundere opskrifter går efter sunhedskvaiteten i de enkelte ingredienser og samspillet mellem dem, snarere end et kalorietal. Så jeg ved det faktisk ikke helt, men da ingredienserne er nogle, der er i den sundere ende af spekteret, tænker jeg, det et af de sundere alternativer til boller og brød. Håber du kan bruge svaret selvom det ikke giver et specifikt tal, og at du alligevel har mod på at prøve kræfter med opskriften :))
Mullemor
Hej og øv
Troede jeg endelig havde fundet opskrifter uden de ingredienser, der er 100% NO GO når man har autoimmune sygdomme.
Lækre ser det dog ud.
Mvh Mullemor
Katrine
Hej Mullemor 🙂
Opskriften er ikke udelukkende antiinflammatorisk, da den indeholder de meltyper den gør, men indeholder ingredienser, der er fordelagtige og gode i en antiinflammatorisk kost. Hvis man udlukkende spiser antiinflammatoisk er disse boller derfor ikke de idelle. Jeg er ked af, hvis det har skabt forvirring 🙂
Hilsen Madkuløren